Welke rituelen vindt u belangrijk?

Welke rituelen vindt u belangrijkBinnen het project Geheugen van Drenthe wordt ook aandacht besteed aan de stimulering van geschiedbeoefening en in dat kader valt ook aandacht voor zogenaamd immaterieel erfgoed. Op vrijdag 6 maart hebben meer dan zestig deelnemers de inspiratiemiddag Immaterieel erfgoed over Drentse tradities en rituelen bijgewoond. 

Directeur van het Drents Archief, Douwe Huizing, opende de middag met twee spetterende filmpjes over Drentse tradities. Wie kent het niet? De TT van Assen in het laatste weekend van juni. Assen wordt overgenomen door ronkende motoren, honderden motorfans en tientallen tijdelijke campings. Met stevige knallen begon het tweede filmpje over het carbidschieten. De Drentse traditie die onlangs is toegevoegd aan de Nationale Inventaris.

Levend erfgoed
Iedereen heeft erfgoed, aldus Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Wat haar erfgoed is? Draadjesvlees op zondag. Zo hebben we allemaal ons eigen erfgoed waar we warme herinneringen aan hebben en die we graag aan de volgende generatie overdragen. De Nationale Inventaris kan een middel zijn om dit, met een groep enthousiastelingen, voor elkaar te krijgen.

Drenthe zit vol mooie en interessante geschiedenis en tradities. Tradities waarvan we niet willen dat ze verloren gaan en tradities die een plekje verdienen op de Nationale Inventaris zoals het carbidschieten en het bloemencorso in Eelde. Het zeer diverse gezelschap werd door Ineke Strouken uitgedaagd mee te denken over geschikte tradities. Genoemd werden de Drentse schaapkuddes, Boermarken en het centen strooien na een bruiloft.

Ineke en Albert Kerssies
Albert Kerssies, van de Stichting tot Behoud van de Drentse Schaapskuddes vertelde waarom hij de Drentse Schaapkuddes belangrijk vindt.

Carbidschieten
Met een glaasje Carbitter startte John Schoonheim zijn bijdrage aan de inspiratiemiddag. Schoonheim is voorzitter van Stichting Carbidschieten Drenthe. Eén van de vijf tradities op de Nationale Inventaris. John vertelde natuurlijk over het carbidschieten en over hun ervaringen bij het voordragen voor de Nationale Inventaris. Een interessant praktijkvoorbeeld.

Parels
Het was een inspirerende middag waar allerlei aspecten, van soorten tradities tot praktische tips voor het voordragen van een traditie, aan bod kwamen. Het diverse gezelschap zorgde voor mooie gesprekken tijdens de afsluitende borrel. We hopen dat de aanwezigen zijn geïnspireerd en er meer Drentse tradities worden voorgedragen voor de Nationale Inventaris. Want: in de ruïnes van het verleden, liggen de parels van morgen. 

Parels

Update! (17-08-2015) 
Naar aanleiding van de inspiratiemiddag zijn er vrij veel mensen die informatie hebben opgevraagd bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Dat is zeer goed nieuws! "Er zijn zelfs mensen bezig met het opzetten van erfoedzorg", vertelt Ineke Strouken. Ineke kan nog niet vertellen welke tradities dit zijn, want de betrokkenen bepalen zelf wanneer ze het bekend maken. Even afwachten dus...