Inspiratielijst

Het project Geheugen van Drenthe wil onder meer de Drentse geschiedbeoefening stimuleren. In de zomer van 2014 werd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een groot aantal deskundigen

uitgenodigd om gezamenlijk te bekijken waar zich nog leemten bevinden in onze kennis van de Drentse geschiedenis. De uitkomsten, gebundeld in een Inspiratielijst, worden begin 2015 gepubliceerd in Waardeel en het Kwartaalblad van Het Drentse Landschap. Ook is de lijst te vinden op een aantal websites. Erwin Karel van de Rijksuniversiteit Groningen: “Een inspiratielijst kan erg belangrijk zijn voor studenten die zoeken naar een onderwerp voor hun scriptie. Bovendien werken ze vaak met veel meer enthousiasme aan hun scriptie als ze weten dat het in een behoefte voorziet.”.

De inspiratielijst is zeker ook een uitdaging voor lokale en provinciale historische verenigingen. Karel: “Zij kunnen er onderwerpen uit putten waar ze tijdens studiedagen en in hun historische tijdschriften aandacht aan kunnen besteden. Brainstormen met leden over een bepaald onderwerp levert soms verrassende resultaten op. Ik heb daar onlangs nog een aantal mooie voorbeelden van gezien in Oosterhesselen, onder andere de reconstructie van bewoningsgeschiedenis ten behoeve van onderzoek naar het behoud van boerderijen”.