Tradities behoren ook tot ons erfgoed

Tot voor kort werd onder erfgoed alleen het materieel erfgoed – zoals monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken – gerekend. Maar in mei 2012 kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij. 

Nederland tekende toen het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Weblog 1 VIE NB beschuit met muisjes bijgesneden

Een ander woord voor immaterieel erfgoed is traditie, ofwel cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het gebruik van beschuit met muisjes bijvoorbeeld, het vieren van het sinterklaasfeest of het kaarsjes uitblazen als je jarig bent. Wij noemen het ook wel eens levend erfgoed, omdat het in de harten, hoofden en handen van mensen zit. Vaak ben je je niet bewust van je immaterieel erfgoed. Het zijn dingen die zo normaal zijn dat je niet door hebt dat ze soms al vele generaties meegaan.

Dat maakt ook dat je immaterieel erfgoed anders moet beschermen dan materieel erfgoed. Je kunt geen stolp over een traditie plaatsen. Elke generatie moet de traditie over willen nemen en op zijn beurt weer willen doorgeven aan de volgende generatie. Daarom hebben de erfgoeddragers in de UNESCO conventie een belangrijke rol gekregen. Zij  alleen kunnen hun passie, kennis en vaardigheden immers doorgeven.

Immaterieel Erfgoed is dynamisch erfgoed. Immers elke generatie opnieuw moet betekenis hechten aan een traditie en dat kan alleen als er ruimte is voor veranderingen. Een traditie moet met zijn tijd meegaan. Wij zeggen altijd: beschermen is met behoud van kernwaarden een traditie toekomst geven.

Een van de meest zichtbare verplichtingen die Nederland op zich nam is het samenstellen van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Het carbidschieten in Drenthe werd als vijftigste traditie opgenomen in de inventaris.

Wij vragen uw hulp bij het zichtbaar maken van de tradities in Drenthe. Natuurlijk hoeven ze niet allemaal op de Nationale Inventaris te komen, maar het is wel belangrijk dat we weten welke tradities in Drenthe leven. Immers immaterieel erfgoed maakt een provincie ook kleuriger, spannender en unieker. Want vraag een inwoner van de randstad maar eens wat een boermarken is. Ik durf te wedden dat hij er geen antwoord op heeft! Maar in Drenthe weten ze het wel!

Tradities kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer informatie op www.immaterieelerfgoed.nl.

Ineke Strouken
Directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed